dijous, 30 de maig del 2019

Bateria CTC (maquinari)

Bateria CTC



Aquest any per a la fira CTC des de l'IES Gregori Maians, els alumnes de tecnologia de 4 d'ESO i Joan Salelles, hem decidit presentar una bateria i un teclat musical. Vam començar per la bateria. En aquest post explicarem el maquinari. En aquest altre el programari.


Maquinari de la bateria






Composició de la bateria    

L'estructura 
L'estructura de la bateria es basa en tubs de PVC units per enganxes també fets de plàstic. La dissenyàrem al taller de l'IES. Segellàrem els tubs amb xicotets cargols i per aconseguir l'estabilitat a la base vam unir els tubs formant Ts (forma de la lletra T).

Els sensor pieçoelèctrics      
Un sensor piezoelèctric és un sensor que al rebre una pressió en un material piezoelèctric, i deformar-se físicament, genera un senyal elèctric.



Els tambors
Tenim quatre tambors amb un so distint cada ún. Detecten el colp de la baqueta mitjançant un sensor pieçoelèctic apegat a un CD incorporat entre una capa de vellut i una capa de corxo per amortiguar. 

                                                                                    





Els plats
Materials utilitzats:
Quatre plats fets per una capa fina de fusta i un altra de goma eva per a amortiguar els colps. Com en els tambors, entre aquestes dues capes hi estan els sensors pieçoelèctrics però aquesta vegada sense el CD.




Pedal del bombo
El pedal del bombo simula el mecanisme que utilitza el martell per a colpejar la membrana del bombo en una bateria normal.

Materials:
- Fusta per fer la base, la plataforma del peu, el soport per col·locar el sensor i el martell per colpegar-lo.
- Goma eva per protegir el sensor.
Caragols i tornillos per immovilitzar la estructura.
- Fil per enganxar el martell amb la plataforma.
Molls i dues barra de ferro per donar-li movilitat a la plataforma del peu.

                                                                                    


El pedal del Hi Hat
El pedal s'encarrega de que el plat del Hi Hat o Charles produixca diferents sons depenent de si el pedal està xafat o no. En el cas de que estiga xafat simula que els plats s'ajunten i quan no els plats es mantenen separats. Poguent-se produir així tres tipus de sons diferents, contant que una vegada estan junts si son colpejats produeixen un so disistint.

Materials:
- Fusta per fer la mateixa estructura que en el pedal del bombo, però sense fer el suport del sensor, ja que en aquest pedal utilitzem un pulsador.
- Molls i una barra de ferro per donar-li movilitat a la plataforma del peu com en l'altre pedal.
- Caragols i tornillos per immovilitzar la estructura.
- Un micro-switch que es prem en xafar la plataforma de fusta.


                                                                                     .



El cablejat
Tots els sonsors van connectats a les entrades analògiques d'una placa Aduino Mega i al Ground. Apart dels sensors piezoelèctrics trobem un micro-switch  que estarà connectat a una entrada digital i al Ground. Ací es pot veure una imatge i un enllaç al circuit representat en fritzing.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada