dilluns, 13 de juny del 2016

SISTEMA NUMÈRIC MAIA

SISTEMA NUMÈRIC MAIA 

 El sistema numèric dels maies, desenvolupat de forma diferent a la resta del món, era molt avançat i complexe i contava amb la noció del zero

. Els maies inventaren aquest sistema de numeració amb la finalitat de medir el temps, no per a fer càlculs matemàtics, com la major part de les civilitzacions i és per això que les seves xifres es troben directament relacionades amb els dies, els mesos i els anys, sent aquests els organitzadors d'un dels primers calendaris que es coneixen.

 A més, els maies foren la primera civilització que va desenvolupar un sistema posicional, és a dir, un sistema en el qual en valor d'una xifra varia segons la seva posició.

 SÍMBOLS
 Els tres símbols bàsics eren el punt, el valor del qual és 1; la ratlla, el valor de la qual és 5 i el caragol, el valor del qual és 0. Amb la combinació d'aquests símbols s'obtenen els números del 0 al 20, és així com en el sistema de numeració maia les quantitats estàn agrupades de 20 en 20. Pes així s'anomena vigesimal

 Els nombres del 21 endavant:
 En el nivell inferior van els nombres del 0 al 20. Qualsevol nombre que es situe en el nivell superior es multiplica per 20.
   La part inferior equival a 5 i la superior és un 1 que es multiplica per 20. 5+ (1x20)=25






Les xifes que es troben en el tercer nivell es multipliquen per 400 (20x0), les del quart nivell, per 8.000 (20x20x20), etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada