dijous, 14 de juny del 2012

Treball de lectura de Josemi Mena





Llum verda el telescopi més gran del món











El major telescopi òptic/infraroig del món tindrà 39,3 metres de diàmetre, estarà instal·lat a Xile i començarà a operar a principis de la pròxima dècada. Es diu I-ELT (sigles en anglès de Telescopi Europeu Extremadament Gran). El Consell de representants dels països de l'Observatori Europeu Austral (ESO), amb la confirmació del vot de quatre països, que encara està pendent el seu vot, ha donat llum verda al projecte, que ve forjant-se des de fa anys i per al qual ja s'havia aprovat la seua localització, en el nou observatori de Cerro Armadures, i el disseny tècnic. "L'I-ELT mantindrà a l'ESO en posició de lideratge durant dècades i conduirà cap a una collita extraordinària de ciència interessant", ha declarat l'astrònom espanyol Xavier Barcons, president del consell de l'AÇÒ. Espanya va ingressar en 2005 en aquesta organització científica europea que celebra enguany el seu 50 aniversari i al qual pertanyen 14 països, més Brasil.




Els grans contractes industrials per a començar la construcció del telescopi i de l'observatori en què s'allotjarà no arrancaran fins que els compromisos adquirits pels països membres per al seu finançament no superen el 90% del cost total de l'I-ELT, 1.083 milions d'euros, informa l'ESO en un comunicat. Segons el calendari del projecte, aqueixos grans contractes haurien d'arrancar l'any que ve, però ja han començat algunes de les obres civils necessàries en Cerro Armadures, inclosa l'anivellació del cim per a instal·lar el telescopi.



L'ESO va plantejar l'I-ELT com el seu següent gran projecte després del radiotelescopio ÀNIMA, també a Xile, en col·laboració amb EUA i Japó, que ha començat a operar fa uns mesos i que es completarà en els pròxims anys. L'organització científica europea es va bolcar abans en el VLT, un complex de diversos telescopis (quatre ells amb espill principal de 8,2 metres de diàmetre) instal·lats en Cerro Paranal, que van arrancar les seues operacions científiques al caient del canvi de segle i que es consideren els millors del món.


Per les seues prestacions i grandària, l'I-ELT és superior al seu competidor nord-americà, el TMT, de 30 metres de diàmetre.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada